Blogg

DIET UPDATE + I’M GOING VEGAN

Jag har alltid varit intresserad eller besatt kanske man ska säga (haha) av mat ända sedan jag var liten, så besatt att jag klättrade upp 3 meter i vårt körsbärs träd vid tre års ålder (!!!!) via en stege som stod lutad mot trädet. Min mamma fick panik när hon såg mig genom köksfönstret (no shit haha) och rusade ut för att klättra upp för stegen och ta ner mig. Men jag hade ingen som helst panik utan jag fortsatte bara att mumsa på körsbären lol.

Jag växte upp i ett hem där vi alltid lagade mat från grunden och jag fick alltid hjälpa till i köket om jag ville och på så sätt tror jag att jag fick upp intresset för mat och att laga mat. Till exempel så åt jag första gången på McDonalds på ett födelsedagskalas som min kompis Mathilda hade när jag var 11 år och jag fick inte äta godis eller socker innan jag fyllde 4 år haha (förutom på födelsedagar) vilket jag tror var väldigt bra och gjorde att jag vande mig vid riktiga smaker som finns naturligt i tex frukt och grönsaker. Jag växte också upp på landet där vi hade både häst, hönor, get (som jag räddade från en gård när jag var 11 år… redan då började det lol), samt hund och katt, vilket jag tror har format en stor respekt för djur och deras lika värde till människan till ett bra liv.

Hur som helst så åt jag husmanskost fram till jag gick ut gymnasiet ungefär, där började jag prova olika “dieter” eller “livsstilar” för att jag tyckte det var intressant och ville testa helt enkelt. Så först testade jag LCHF eftersom jag älskade kött och mejeriprodukter så lät det som en lockande diet… jag åt LCHF i typ 1 år och mådde faktiskt helt ok på det i några månader men kände mig ofta trött och jag var sjukt sugen på frukt och kolhydrater hela tiden, men det fick man ju inte äta. Tillslut så kände mig så äcklad av all grädde, smör, kött och bacon haha, plus att jag saknade frukt för mycket!! Så då bytte jag helt till att äta 100% rawfood som jag mådde sååååå j*vla bra utav och jag kände att jag hade väldigt mycket energi hela tiden, samt nådde en hälsosam vikt utan att svälta mig själv. Det jag älskade var att jag kunde äta så mycket grönsaker och frukt som jag ville utan att tänka på att begränsa mitt matintag vilket var sjukt skönt. I samma veva så började jag modella mer på allvar vilket ställde krav på att ha bra hy, bra hår och nå vissa kroppsmått som inte var något problem när jag åt just raw food eftersom jag kunde äta så mycket jag ville utan att gå upp i vikt. Rawfood åt jag i ungefär två år, sedan började jag äta lite mer tillagad vegansk mat, men ändå väldigt “rent” och inga processade produkter.

DSCN5979

DSCN4892

Omg haha kolla mina myggbett på benen….!!! Fick alltid så sjukt många myggbett när jag modellade i Kina lol. Asså det var helt sjukt! Här åt jag för övrigt en låda med mango och äpple som snack mellan alla castings. :)

DSCN6440

Någon är glad över att få äta sin gurka eller något haha…

86b020d6187011e3be1e22000aaa041f_7

Efter jag hade ätit lagad vegansk mat ett tag så började jag äta lite fisk och gräsbetat ekologiskt kött, bara för jag kände att min kropp behövde det helt enkelt. Nu i efterhand så tror jag det berodde på att jag inte fick i mig tillräckligt med kalorier och energi för jag åt väldigt “strikt” och åt på tok för lite kolhydrater och jag tog inget B12 tillskott som man MÅSTE göra när man äter vegansk mat eftersom vi inte har jord på våra grönsaker längre som vi hade förr. B12 finns nämligen bara i jorden, alger, soja produkter och i animaliska produkter. Visserligen åt jag en hel del alger, men tror inte jag fick i mig tillräckligt för att täcka B12 behovet. Brist på B12 kan orsaka trötthet och matthet bl.a vilket jag led av i slutet. Så då halkade jag in på paleo och i samma veva för det kändes som en sund livsstil och jag blev övertygad just på den “vetenskapliga grunden” att det var ju så här våra förfäder åt….

Jag började i samma veva träna crossfit, där det var väldigt hajpat med just paleo så då kändes det naturligt att börja äta så och jag mådde jättebra av att äta paleo kost (kött, fisk, ägg, grönsaker, frukt och nötter/frön) men jag hade svårt med den mentala biten just när det kommer till att äta kött eftersom jag älskar djur, men intygade mig själv att om jag bara köpte gräsbetat ekologiskt kött där djuren haft det bra så var det “OK” att sedan äta djuret för han/hon hade haft ett bra liv…. (ehhh makes no sense???) Men egentligen så tänkte jag att varför är det ok att döda ett djur bara för det haft ett bra liv??? Då borde det ju egentligen få fortsätta ha ett bra liv liksom? Hur kan man döda ett djur på en “humant” sätt? Jag menar man skulle ju aldrig döda sin hund med en elpistol bara för han/hon haft ett bra liv i några år? Makes no sense what so ever.

IMG_0516

Jag och lilla Hope, här endast 1 dag gammal. Hon blev bara tre dagar gammal, men fick iaf uppelva så mycket kärlek jag bara kunde ge henne på denna korta tid <3

Paleo åt jag från ca 2012-2016, men jag åt i princip bara fisk från 2015 och i undantagsfall åt jag kött från vilt eller ko (men aldrig gris) ifall jag blev bjuden eller liknande, tillslut så beslöt jag mig för att helt utesluta rött kött och kyckling för att jag mådde psykiskt dåligt av att äta det. Mycket pga att jag tog hand om Balder (ett flasklamm som bodde hos mig i två månader) + ett till flasklamm förra året som jag döpte till Hope, men hon blev bara tyvärr 3 dagar gammal och dog i min famn. Var längesen jag grät så mycket och tänkte samtidigt om hon hade överlevt och blivit ca ett år så hade hon vart slaktfärdig och “OK” att döda? Asså det går inte ihop ju mer jag tänker på det, och jag har verkligen tänkt massor om man kan äta ett djur på något sätt utan att må dåligt över det och jag kan inte komma på något sätt just nu… Jag insåg också efter att tagit hand om både Balder och Hope att båda två hade precis lika mycket känslor som en hund, häst eller katt om inte mer, så då kände jag bara varför är det okej att äta ett lamm, en gris eller en ko, men inte en hund???

Bild 20

Så jag har i princip ätit vegetariskt + fisk senaste året och från och med detta året 2017 så äter jag helt vegansk nu igen med mycket rawfood vilket känns sjukt bra på alla punkter!!! Åt helt vego nästan under December månad förutom lite ägg, men nu kör jag 100%. Nu har jag typ testat varenda diet/livsstil som finns (bokstavligen haha) och jag känner verkligen att jag mår bäst av att basera min kost kring frukt och grönsaker. Varför fortsätter jag inte äta lite kött bara då och mycket frukt och grönsaker vid sidan av? Därför att jag känner att jag mår väldigt bra av att äta så lite kött som möjligt och jag vill inte äta kött längre för jag kan inte stå för det rent moraliskt.

Plus att jag har betydligt mer energi, mår bättre, sover bättre, återhämtar mig snabbare och orkar träna hårdare faktiskt än när jag åt en animalisk kosthållning. Jag försöker äta high carb low fat vegan (80% av det totala energi intaget från kolhydrater, 10% från fett och 10% från protein) eftersom alla våra celler i musklerna och hjärnan går på glukos (kolhydrater) som energi så känns det väldigt naturligt att se kolhydrater som sin främsta energikälla tycker jag! Plus att i senare studier som gjorts på våra förfädrar “paleo människan” så har man kunnat se att dem åt betydligt mer stärkelserika grönsaker, frukt, potatis och rotfrukter än vad vi tidigare trott och inte alls lika mycket kött som vi tidigare antagit, utan kött var en lyxvara som man åt när man fick tag på det och det var inte våran grund föda som det har blivit idag i många hem.

IMG_1091.JPG

Så jag kommer testa att äta high carb low fat vegan nu under våren och se hur det känns. I’ll keep you posted! :) Jag får skriva i ett annat inlägg mer om HUR HCLF funkar och hur jag äter just nu, för känner att det blir för långt att få med allt i detta blogginlägget haha. Det är redan en liten bibel lol. Hoppas ni orkade läsa hehe. Ha det bäst!

Peace!

XO, Emma

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply